Skip to content

Met deze tips hou jij je voornemens wel vol!


Het is de laatste dag van het jaar. Terwijl we afscheid nemen van de ups en downs van het afgelopen jaar, kijken velen van ons reikhalzend uit naar een frisse start in het nieuwe jaar. Traditioneel is dit het moment waarop mensen goede voornemens maken. Maar waar komt deze gewoonte eigenlijk vandaan, en waarom lijkt het zo moeilijk om deze voornemens vol te houden?

De Oorsprong van Goede Voornemens

Het maken van goede voornemens aan het begin van het jaar is een traditie die teruggaat tot de Romeinen. Januari is genoemd naar Janus, de god van deuren en poorten, die wordt afgebeeld met twee gezichten – één kijkend naar het verleden en één naar de toekomst. Het is symbolisch voor de overgang van het oude naar het nieuwe jaar.

De Harde Realiteit: Hoelang Houden We Onze Voornemens Vol?

Helaas is de realiteit minder rooskleurig. Statistieken tonen aan dat ongeveer 80% van de mensen hun goede voornemens binnen zes weken laten varen. Een veel voorkomende reden hiervoor is dat de doelen te ambitieus worden gesteld. Het is verleidelijk om groots te dromen, maar realisme is vaak de sleutel tot succes.

Tips om Je Voornemens Vol te Houden

 1. Stel Realistische Doelen: Begin met kleine, haalbare doelen. Als je bijvoorbeeld wilt afvallen, streef dan naar een realistisch aantal kilo’s per maand in plaats van een enorme verandering in één keer.
 2. Maak een Plan: Een doel zonder plan is slechts een wens. Ontwikkel een gedetailleerd actieplan. Als je bijvoorbeeld gezonder wilt eten, plan dan je maaltijden en doe boodschappen met een lijstje.
 3. Betrek anderen erbij: Vertel vrienden of familie over je voornemens. Ze kunnen niet alleen support bieden, maar ook meedoen. Samen sporten of gezond koken kan motiverend werken.
 4. Wees Geduldig: Verandering kost tijd. Geef jezelf de ruimte om te groeien en accepteer dat er af en toe terugvallen zullen zijn. Het is normaal; geef niet op!
 5. Beloon Jezelf: Vier kleine successen. Beloningen, zelfs kleine, kunnen als motivatie dienen. Koop bijvoorbeeld iets leuks voor jezelf als beloning voor het behalen van een mijlpaal.
 6. Leer van Fouten: Als je een keer de mist in gaat, veroordeel jezelf dan niet. Analyseer wat er misging en bedenk hoe je het de volgende keer kunt vermijden.

Valkuilen die je moet Vermijden

 1. Te Veel Tegelijk Willen: Het is verleidelijk om alles tegelijk te willen veranderen, maar dit kan overweldigend zijn. Focus op één of twee doelen tegelijk.
 2. Te Harde Zelfkritiek: Niemand is perfect. Als je een keer faalt, betekent dat niet dat je helemaal opnieuw moet beginnen. Leer ervan en ga door.
 3. Geen Concrete Plannen: Een doel stellen zonder plan is als een reis maken zonder kaart. Wees specifiek over hoe je je doelen gaat bereiken.

De Meest Bekende Voornemens

Sommige voornemens lijken elk jaar terug te komen. Hier zijn enkele van de meest bekende:

 1. Afvallen en Gezonder Leven: Een klassieker. Veel mensen willen het nieuwe jaar beginnen met betere eetgewoonten en meer lichaamsbeweging.
 2. Stoppen met Roken: Een moedig besluit dat niet alleen de gezondheid verbetert, maar ook de portemonnee.
 3. Meer Tijd voor Familie en Vrienden: In onze drukke levens vergeten we soms wat er echt toe doet. Het voornemen om meer tijd door te brengen met dierbaren staat daarom hoog op de lijst.
 4. Financiële Doelen: Of het nu gaat om sparen, investeren of schulden afbetalen, velen streven naar financiële stabiliteit in het nieuwe jaar.

Conclusie

Het maken van goede voornemens is een traditie die al eeuwen standhoudt. Hoewel het niet altijd gemakkelijk is om ze vol te houden, kunnen realistische doelen, geduld en een goed plan het verschil maken. Vermijd valkuilen, wees niet te hard voor jezelf en vier successen, hoe klein ook. Het nieuwe jaar biedt een kans voor groei en positieve verandering – laten we die samen grijpen. Een gezond, gelukkig nieuw jaar toegewenst!

Voor inspiratie en tools om je doelen te behalen, bekijk hier een selectie van populaire boeken over persoonlijke ontwikkeling.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

en_USEnglish